Borsodban a legsúlyosabb a háziorvosok hiánya

Megosztás

Már minden tizedik praxis tartósan betöltetlen országosan, megyénkben konkrétan 73 ezeknek a száma.

Az augusztus 1-jei adatok szerint 659 tartósan, vagyis 6 hónapnál hosszabb ideje betöltetlen háziorvosi praxis volt Magyarországon – írja a GKI adatai alapján a HVG. Mindez azt jelenti, hogy a 6500 praxis közül már minden tizedikből hiányzik az orvos.

A probléma összesen 517 települést érint. 182 felnőtt, 153 gyermek és 324 vegyes praxis várt augusztus elején legalább hat hónapja orvosra. A területi elosztást illetően a legsúlyosabb Borsod-Abaúj-Zemplénben a hiány, ahol nem kevesebb mint 73 praxis áll orvos nélkül.

A GKI kiemeli: a tartósan betöltetlen praxisok 2019 után váltak tömegesen betöltetlenné, a háziorvosok száma azonban az ezredforduló óta csökken. 2000-hez képest 13 százalékkal kevesebb háziorvos praktizál, a gyerekorvosoknál 15 százalékos a visszaesés.

Jelentős probléma a háziorvosok körében az is, hogy a nyugdíjba vonuló orvosok helyett nincs utánpótlás, miközben folyamatosan idősödik az állomány. 2023. februárban a háziorvosok 56%-a 60 éves vagy idősebb volt, míg mindössze 1,4%-uk volt 35 éves vagy fiatalabb.

via hvg.hu

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek